Πέμπτη

Πράσινες συμβουλές

Τι πρέπει να ξέρετε για τα καταλανωτικά προϊόντα που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας

Ο ποιοτικος έλεγχος ενός προϊόντος απο την ΕΕ αποτελεί  βασικό στοιχείο για την αγορά του.Η διαδικασία περιλαμβάνει την τυποποίηση (καθορισμός κανόνων για την παραγωγή,τη σύνθεση και τις ιδιότητες του προϊόντος βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας) και την πιστοποίηση (συμμόρφωση με τις προδιαγεγραμμένες απαιτήσεις, π.χ στην Ελλάδα ηλεκτρικές συσκευές πιστοποιεί μεταξύ άλλων και η DSQ Hellas).

Ειδικά οι ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία,πλυντήρια κτλ.) θα πρέπει να διαθέτουν σε εμφανές σημείο μια ετικέτα στην οποία  αναγράφονται η επωνυμία και ή το εμπορικό σήμα του προμηθευτή και το μοντέλο.Η ίδια ετικέτα πιστοποιεί και τον ποιοτικό έλεγχο τους.


Επάνω στην ετικέτα αναγράφεται η ενεργειακή κατανάλωση των συσκευών με ειδική κλίμακα ενεργειακής απόδοσης απο το Α ως το G. Η διαβάθμιση αυτή αντιστοιχεί στα παρακάτω χρώματα: πράσινο,κίτρινο,πορτοκαλί και κόκκινο.Η κατηγορία Α (πράσινο) αντιστοιχεί στη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία της συσκευής, ενώ η G (κόκκινο) στη μέγιστη.Επιπλέον αναγράφεται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της συσκευής σε κιλοβατώρες.(kWh).


Το σήμα Energy Star, το οικολογικό <<μπλέ αστέρι>>, είναι ένα σύμβολο ποιότητας, που απονέμεται σε συσκευές πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.


Επιπλέον στην ετικέτα αναγράφονται και άλλα τεχνικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά : στα πλυντήρια, για παράδειγμα,αναφέρεται η ποιότητα πλύσης και στιψίματος σε κλίμακα πάλι απο το Α ως το G καθώς και η κατανάλωση νερού.


Τέλος,αναγράφεται το επίπεδο του θορύβου,ο οποίος μετριέται κατά περίπτωση σύμφωνα με την οδηγία 86/594/ΕC.


Τα προϊόντα που φέρουν το κοινοτικό οικολογικό σήμα Eco Label (άνθος) έχουν ελεγχθεί απο ανεξάρτητους φορείς με αυστηρά οικολογικά κριτήρια.Το σήμα αυτό αφορά όλα τα προϊόντα εκτός από τρόφιμα, ποτά, φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου